ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ = ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ = ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Κάθε χρόνο χιλιάδες άντρες, γυναίκες, και παιδιά χάνουν την ζωή τους η τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα περισσότερα από τα δυστυχήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα θανάτους η τραυματισμούς είναι αποτέλεσμα ανθρωπίνου λάθους. Γι’αυτό είναι ζωτικό ώστε ο κάθε οδηγός να αντιληφθεί πλήρως τις ευθύνες που συνεπάγονται στο να οδηγεί και την σπουδαιότητα του να κάνει την ασφάλεια την πρώτιστη προτεραιότητα.

Ασφαλής οδήγηση σημαίνει να αναπτύξουμε τις σωστή συμπεριφορά η την σωστή διάθεση συνδυάζοντας την με σωστές γνώσεις ώστε να μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε τις τεχνικές της αμυντικής οδήγησης. Πράγμα που σημαίνει ότι οδηγας με ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους, αλλά επίσης ότι είσαι προετοιμασμένος να κανείς παραχωρήσεις ως προς τα λάθη που γίνονται από τους άλλους οδηγούς.

ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Άσχετα με το πόσο καλό, πόσο γρήγορο, πόσο ακριβό η πόσο αποδοτικό είναι το όχημα σου, ΕΣΥ Ο ΟΔΗΓΟΣ είσαι αυτός που θα καθορίσει το αν αυτό είναι ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Οι οδηγικες ικανότητες, η σωστή διάθεση ή η σωστή συμπεριφορά αποτελούν δυο τομείς κλειδιά που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους στο δρόμο, αλλά και το πόσο καλός οδηγός είναι κάποιος. Ο καλός οδηγός δεν είναι ο τέλειος οδηγός (είναι πολύ αμφίβολο αν υπάρχει καν τέτοιος οδηγός). Παρολαυτα, εκτός από τις ικανότητες και την πείρα – τα οποία κάποιος θα αποκτήσει με τον καιρό- ο καλός οδηγός πρέπει να χαρακτηρίζετε από

 • Υπευθυνότητα
 • Συγκέντρωση
 • Υπομονή
 • Προνοητικότητα
 • Αυτοπεποίθηση

Μαζί αυτές οι ιδιότητες διαμορφώνουν αυτό που αποκαλούμε οδική συμπεριφορά, η οποία συμπεριφορά με τη σειρά της επιδρά στο να έχουμε τη σωστή διάθεση.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Ο υπεύθυνος οδηγός ενδιαφέρετε πάντοτε για την ασφάλεια
– την δική του και των επιβατών του
– όλων όσων χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο και ιδιαιτέρα τις πιο ευάλωτες ομάδες όπως:

 • παιδιά,
 • ηλικιωμένους,
 • άτομα με αναπηρίες,
 • ποδηλάτες,
 • μοτοσικλετιστές
 • άτομα που κατευθύνουν ζώα.

Να είστε υποχωρητικοί και να θυμάστε ότι όλοι έχουν δικαίωμα χρήσης του δρόμου. Αυτό σημαίνει ότι από καιρό σε καιρό ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια παραχώρηση σε άλλους.

Να θυμάστε, να εκδηλώνετε υπευθυνότητα με το να αναγνωρίζετε τους περιορισμούς σας αλλά και τους περιορισμούς των άλλων.

Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Για να μπορείτε να οδηγείτε ασφαλισμένα στην κίνηση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, απαιτείτε 100% συγκέντρωση. Αν αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθει έστω και για μια στιγμή, ο κίνδυνος του να υποπέσετε σε κάποιο λάθος αυξάνετε δραματικά, και τα λάθη συχνά καταλήγουν σε δυστυχήματα.

Για το λογο αυτό να αποφεύγετε να οδηγείτε αν:

 • νιώθετε κουρασμένοι η αδιάθετοι
 • αν κάτι άλλο απασχολεί συνεχώς τις σκέψεις σας
 • αν υποφέρετε από άγχος η ένταση

Εάν για οποιοδήποτε λογο χρειαστεί να οδηγήσετε κάτω από αυτές τις συνθήκες να γνωρίζετε ότι ο χρόνος που χρειάζεστε για να αντιδράσετε σε κάποια κατάσταση θα είναι αυξημένος.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να μας αποσπάσουν την συγκέντρωση και πρέπει να αποφεύγονται είναι: η χρήση κινητού τηλεφώνου, το να κοιτάζουμε η να ρυθμίζουμε συστήματα πλοήγησης ( GPS) να ασχολούμαστε με τη ρύθμιση του ραδιόφωνου, να έχουμε την ένταση του ραδιόφωνου πολύ ψηλά εφόσον αυτό θα υπερκάλυπτε άλλους θορύβους, το να τρώμε να πίνουμε η να καπνίζουμε.

Ο ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή, και αναμφίβολα αυτό ισχύει ιδιαιτέρα κατά την οδήγηση.

Δυστυχώς η ανικανότητα, οι κακοί τρόποι, και η επιθετικότητα φαίνεται ότι έχουν καταστεί κάτι το συνηθισμένο στους δρόμους μας, όμως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτό το ζήτημα όταν οδηγούμε.

Δεν πρέπει να αφήνετε την κακή οδική συμπεριφορά των άλλων να καταλήγει σε αντιπαράθεση. Αν όμως το κάνετε να γνωρίζετε ότι αυτό ίσως καταλήξει στο να εμπλακείτε σε ατύχημα. Να είστε έτοιμοι να κάνετε παραχωρήσεις ακόμη και όταν οι άλλοι κάνουν λάθη.

Μην οδηγείτε με αντεκδικητικό η ανταγωνιστικό πνεύμα, μην χρησιμοποιείτε επιθετική ομιλία η χειρονομίες και ιδιαιτέρα μην προσπαθείτε να δώσετε στους άλλους «το μάθημα τους». Το καλύτερο μάθημα είναι το καλό παράδειγμα.

Όταν συναντάτε μαθητευομένους οδηγούς να είστε υπομονετικοί, διότι δεν είναι τόσο έμπειροι όσο εσείς. Να αναμένετε ότι θα κάνουν λάθη. Μην τους παρενοχλείτε διότι μπορεί να μην ενεργήσουν όπως περιμένετε, και ακόμη να θυμάστε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο να ενεργήσουν. Και να θυμάστε: «ΟΛΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΗ»

Ο ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Προνοητικότητα στην οδήγηση σημαίνει το να βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου και να ενεργώ προκαταβολικά σαν να λέγαμε για αυτό που πιθανόν μπορεί να συμβεί.

Καθώς αποκτάτε εμπειρία η προνοητικότητα πρέπει να γίνει μια αυτόματη αντίδραση, καθώς είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του καλού οδηγού. Πρέπει συνεχώς να προνοείτε για τις ενέργειες των άλλων οδηγών, και να ενεργείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Αυτή περιλαμβάνει την διάθεση και την συμπεριφορά του κάθε οδηγού και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ικανότητες, την κρίση, και την εμπειρία του κάθε ενός.

Όμως να θυμάστε ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση οδηγεί μόνο σε λάθη που πολλές φορές στοιχίζουν ακριβά είτε σε εμάς είτε σε κάποιους άλλους.
Όλα αυτά που αναφέραμε ποιο πάνω είναι μονό η αρχή για να βελτιώσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας να θυμάστε «Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ»